Het Nederlandse Fjordenpaarden Stamboek

Het Nederlandse Fjordenpaarden Stamboek

Het Fjordenpaard vindt zijn oorsprong in Noorwegen, waar het reeds sinds honderden jaren zuiver wordt gefokt in de bergketens, aan de westelijke kust.
Het Fjordenpaard ontleent zijn naam aan de diepe kustinhammen waar dit gebied uit bestaat (Fjorden).
In tegenstelling tot wat men in ons land meestal denkt, is het Fjordenpaard nooit een echt landbouwpaard geweest, om de simpele reden dat akkerbouw van enige omvang in dit woeste en onherbergzame land bijna onmogelijk is. Het Fjordenpaard wordt gebruikt in de bosbouw om hout uit de moeilijk begaanbare bossen te slepen of als lastdier voor het transport van goederen en personen.

Na de laatste wereldoorlog bleek in ons land grote behoefte te bestaan aan een in onderhoud goedkoop, klein paard voor de kleinere landbouwbedrijven.
Men zocht daarvoor een sober, mak en uiterst gewillig paardje, waarbij het oog viel op het Noorse Fjordenpaard, dat al deze eigenschappen in zich heeft.

In de herfst van 1954 werd als proef een 50-tal Fjordenpaard-merries vanuit Denemarken in Nederland ingevoerd. Het resultaat overtrof alle verwachtingen, zodat al spoedig de wens werd geuit om de fokkerij van dit ras ook in ons land te gaan uitoefenen

In 1955 werd door een aantal aspirant fokkers de vereniging "Het Nederlandse Fjordenpaarden Stamboek" opgericht en als eerste stap op de weg van de fokkerij werden 3 fokhengsten van zuiver ras naar ons land gehaald en ter dekking gesteld. Sindsdien heeft het fokken van zuivere Fjordenpaarden in ons land een flinke opgang gemaakt. Momenteel in zijn er 2100 leden bij de Vereniging in geschreven.

In verband met de onzekere omstandigheden heeft het Landelijk Bestuur van het Fjordenpaardenstamboek besloten in 2021 geen enkele keuring/meetmoment te organiseren.

Vragen over het stamboek en haar activiteiten kunt u richten aan:

Fjordenpaardenstamboek
J Hart

Stoofwekken 3

4325 BC Renesse

06-53760046