Nederlands Welsh Pony en Cob Stamboek

 

Nederlands Welsh Pony en Cob Stamboek Afdeling Zuid

 

NWPCS

Nederlands Welsh Pony & Cob Stamboek.

De  Welsh  pony is een zeer veelzijdig ponyras dat zes verschillende fokrichtingen kent, waardoor we met recht kunnen zeggen dat het hier gaat om een familiepony bij uitstek. Het is ook een ideale rijpony voor zowel grote als kleine kinderen. Volwassenen kunnen uitstekend een Welsh Cob berijden. Ook voor het aangespannen werk zijn de Welsh pony’s een ideale keuze.

In de fokkerij van de Welsh pony ligt de nadruk op het fokken van intelligente pony’s met een uitstekend karakter met behoud van de welbekende Welsh pony uitstraling. De Welsh pony beschikt over goede rij typische bewegingen. Het is een moedige en sterke pony met veel uithoudingsvermogen. Deze echte allrounders, zijn de ideale metgezel voor zowel een kind als een volwassene.

Zeeuwse dag van het Paard
Na enkele jaren van afwezigheid van het NWPCS tijdens de Zeeuwse Dag van het Paard, vonden drie Zeeuwse Welsh pony liefhebbers het tijd om de organisatie hiervan weer op te pakken. Een mooie uitdaging! Naast de Welsh keuringen aan de hand, kunt u ook genieten van de gebruikersrubrieken, zoals de Young Handlers, de rijrubrieken, een aangespannen rubriek, mini-champion en de Leading Rein rubriek, waarbij kleine kinderen in Engelse kledij zich op hun allerbest tonen aan het publiek. Een genot om naar te kijken!

Doe ook mee!
Aanmelden voor de Regionale Keuring Zuid kan alleen digitaal via MIJNWELSH (Home (welsh.nl)). Bij vragen of voor hulp kunt u contact opnemen met het stamboeksecretariaat: telefoon (ma t/m vr 08.30-12.30 uur) 06-82459273 of per e-mail: secretariaat@nwpcs.nl.
Wilt u ook meedoen met uw Welsh pony aan de Regionale Keuring tijdens de Zeeuwse Dag van het Paard of aan de gebruiksrubrieken en bent u nog geen lid? Dat kunt u eenvoudig regelen via de volgende link: LIDMAATSCHAP - Welsh (nwpcs.nl).

Oefenavond
Voorafgaand aan de Regionale Keuring Zuid organiseren we in het voorjaar (datum is nog niet bekend) een oefenavond. Tijdens de oefenavond leert u de fijne kneepjes van het voorbrengen aan de hand en voor alle gebruiksrubrieken. Zo weet je precies wat er van je wordt verwacht en ben je helemaal op de hoogte van de reglementen! Bent u hierin geïnteresseerd of wilt u meer informatie? Mail dan naar jdekever@hotmail.com.

Meer informatie over de Welsh pony’s
De Welsh pony kent zes verschillende secties.

Sectie A - De Welsh Mountain, niet groter dan 1,22 meter
De sectie A wordt ook wel Welsh Mountain Pony genoemd en staat aan de basis van de hele Welsh fokkerij. Een sobere, intelligente pony met een uitstekend karakter dat omschreven kan worden als temperamentvol maar zeer eerlijk. Zowel geschikt als rijpony voor de allerkleinste kinderen als ook voor de iets grotere kinderen die iets meer willen. In de aangespannen sport zijn de sectie A pony’s niet meer weg te denken en spelen een belangrijke rol op Wereldniveau.

Sectie B - De Welsh pony, niet groter dan 1,37 meter
De algemene beschrijving van de pony’s in de sectie A van het stamboek is van toepassing op pony’s 

in de sectie B. De sectie B pony kan gezien worden als een kwaliteitsvolle rijpony met body, goede rijtypische bewegingen en veel ponyuitstraling. Maar niet alleen geschikt voor rijden onder het zadel, ook in alle takken van de aangespannen sport doen deze pony’s het goed.

Sectie C – De Welsh pony van het Cob type, niet groter dan 1.37m

De sectie C pony heeft zich door de invloed van de Welsh Cob ontwikkeld tot een robuuste pony met veel rasuitstraling. Een veelzijdige pony die zoveel door kinderen als volwassenen gereden kan worden en ook in de aangespannen sport veelvuldig gebruikt wordt. Een moedige, sterke pony met met veel uithoudingsvermogen. Kortom, een echte allrounder.

Sectie D – De Welsh Cob, vanaf 1.37m, geen bovengrens in de stokmaat
De Welsh Cob is een indrukwekkende verschijning met zijn robuuste lichaam en imponerende bewegingen, gecombineerd met veel Welsh uitstraling en temperament. Temperament wat zich uitermate goed laat leiden en daardoor biedt de Welsh Cob veel mogelijkheden in de sport, zowel onder het zadel als aangespannen. De ideale metgezel voor een volwassene met een voorkeur voor pony’s.

Sectie NWR – Nederlandse Welsh Rijpony
De NWR pony is een rijpony op Welsh grondslag, niet minder dan 25 % Welsh (sectie A of B) bloed; bij een geringer percentage Welsh bloed dan 100 % is uitsluitend Engels, Arabisch of Anglo-Arabisch volbloed toegestaan. De stokmaat voor merries is minimaal 1.38 m, voor hengsten minimaal 1.38 m, maximaal 1.569 m. Streefmaat: de in de sport gehanteerde D-maat, bij voorkeur 1.46 -1.48 m
Een prachtige sportpony die zowel in de basissport als op hoog internationaal niveau grote bekendheid geniet.

Sectie WPBR – Rijpony op Welsh grondslag
De WPBR pony is een rijpony op Welsh grondslag, vergelijkbaar met het Welsh Part Bred Register van het moederstamboek in Groot-Brittannië, het moederstamboek kent geen rasbeschrijving.
Stokmaat: Geen vereiste, de streefmaat voor de WPBR ligt tussen de 1,35m en de 1,569m waarbij de kwaliteit van de pony profileert boven de stokmaat van de pony. Binnen deze sectie zijn alle kruisingen met Welsh pony toegestaan, mits in de afstamming van de pony minimaal 12,5 % Welshbloed voorkomt. In de fokkerij ligt de nadruk op de gebruikseigenschappen waarbij wel gelet wordt op voldoende Welsh uitstraling. De WPBR is zeer breed inzetbaar in de sport.

Geschiedenis

De Nederlandse Welsh pony heeft zijn oorsprong in Wales. Tot 1958 kende men in Nederland geen Welshpony’s, het enige ponyras wat voet op Nederlandse bodem had gezet was de Shetlandpony.

Er was natuurlijk een groot verschil tussen de grote werk- en rijpaarden en de kleine Shetlander en steeds vaker ervoer men het gemis van een wat grotere pony, zowel voor het werk als voor de sport. Enthousiast geworden door foto’s die zij gevonden hadden, zochten twee paardenliefhebbers contact met de Welsh Pony & Cob Society in Wales, waarna een bezoek aan verschillende fokkers aldaar volgde. Dat was in die tijd een veel grotere onderneming dan tegenwoordig, maar gelukkig resulteerde het in de import van een paar Welsh pony’s en dat was het begin van wat later een bloeiende vereniging zou worden.

Na een experimentele fase, waarin veel mensen zeer sceptisch keken naar deze pony’s, nam het enthousiasme toe en op 15 mei 1959 werd het Nederlands Welsh Pony Stamboek opgericht. De Welsh pony kreeg meer en meer bekendheid doordat er een zeer actief PR- beleid gevoerd werd en het nieuwe stamboek groeide voorspoedig.

Inmiddels blinken de Nederlands gefokte Welsh pony’s uit over de hele wereld. Zo werd de sectie A merrie De Weyerds Hailey in 2022 in het walhalla van de Welsh pony wereld in Wales uitgeroepen tot kampioen en werd de sectie B hengst Stougjeshoeve Escudo destijds overall kampioen. Daarnaast
weten de Welsh pony’s op de Europese kampioenschappen, in alle disciplines, medailles te winnen.

https://www.zeeuwsedagvanhetpaard.nl/data/uploads/zdvhpnrps2023.pdf